De Nederlandse staat kan weer goedkoper lenen. De lage rente is fijn voor minister van Financiën Dijsselbloem, maar duidt ook op gebrek aan economische groei. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.De Nederlandse 10-jaars rente is vanochtend naar een nieuw dieptepunt gedaald van 0,815 procent. Die bodemrente is enerzijds het gevolg van de verwachting van beleggers dat de ECB vroeg af laat op grote schaal staatsobligaties gaat kopen omdat reële rentestanden te hoog zijn, de inflatie te laag en er van economische groei weinig over is gebleven. Maar die hele lage lange rente voor veilige havens als Nederland geeft ook aan dat beleggers nauwelijks nog groei of inflatie verwachten in de rest van het decennium. Lost decade dus.
2.De beurs van Shanghai zit op zijn zachtst gezegd in een wilde achtbaanrit. Vanochtend leek alles nog goed en wel en ging de koersrally, goed voor een winst van bijna 25 procent in de afgelopen weken, rustig door. Niet lang na de opening keerde het sentiment en maakte de Shanghai Composite index op recordvolumes echter een duik van 8 procent ten opzichte van het tussentijdse record om vervolgens een forse 5 procent lager te sluiten, het eerste verlies na dertien dagen op rij hoger te zijn gesloten.
Is er een aanleiding voor de koersval, behalve dat de rek een beetje uit is? Chinese autoriteiten kondigden aan dat alleen nog obligaties met de allerhoogste kredietratings gebruikt mogen worden als onderpand voor korte leningen. Dat krapper beleid zorgde voor de sterkste daling van de Chinese valuta, de yuan, sinds 2008.
3.En ook de Griekse markt is zwaar in mineur. De marktrente van de Griekse 10-jaars stijgt met een half procentpunt naar meer dan 7,5 procent en de Griekse aandelenmarkt keldert met 8,5 procent, het grootste verlies sinds de hoogtijdagen van de eerste Griekse crisis in 2010.
4.De verliezen op de Griekse beurzen komen voort uit de vrees van beleggers dat Alexis Tsipras, leider van de linkse partij Syriza, de huidige premier Samaras zal opvolgen. Samaras verraste vannacht vriend en vijand door nog deze maand presidentsverkiezingen aan te kondigen, om een opvolger te vinden voor president Karalos Papoulias, wiens termijn in maart afloopt. Samaras moet 180 stemmen voor zijn nog niet onthulde kandidaat zien te vinden. En dat wordt lastig, want de regering heeft slechts een meerderheid van 155 zetels in het 300 zetels tellende parlement.
5.Amazon doet misschien een stapje terug in de tijd. De internetwinkel heeft volgens persbureau Bloomberg News aan de Amerikaanse overheid laten weten onderzoek voor het bezorgen van pakketten met drones naar het buitenland te zullen verplaatsen, als de regelgeving niet wordt versoepeld. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde daarnaast dat Amazon in New York begonnen is met een test van bezorgingen per fietskoerier.
6.In de VS zijn niet alleen schalie-olieproducenten getroffen door de crash in de olieprijs. De Amerikaanse oliereus ConoccoPhilips heeft aangekondigd de investeringen volgend jaar met een vijfde te verlagen omdat de olieprijs zo sterk is gedaald. Olie gaat ook vanochtend weer door het putje. Brent zakte naar een nieuwe dieptepunt van 65,29 dollar, de laagste stand in meer dan vijf jaar tijd.
7.De koers van geplaagde Britse supermarktketen Tesco heeft weer eens een flink smak gemaakt. Tesco, de Imtech van de Britse aandelenmarkt die de boekhouding niet helemaal op orde heeft, kwam vanochtend weer eens met een winstwaarschuwing. Tesco zei dat de operationele winst dit jaar 1,4 miljard pond zal bedragen, lager dan de marktverwachting van 1,7 miljard pond. Tesco, nu nog marktleider, wordt geteisterd door Britse consumenten die de hand op de knip houdt en steeds vaker kiezen voor winkelen bij prijsvechters als Aldi.
8.Redacteur Jon Hilsenrath van The Wall Street Journal, die door beleggers wordt gezien als het doorgeefluik van de Fed, is zo aardig geweest om een week vóór het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank beleggers een waarschuwing te geven. De Fed overweegt sterk om de toezegging te schrappen dat de Amerikaanse beleidsrente voor geruime tijd blijft. Dat zou de volgende stap zijn naar de renteverhoging die medio volgend jaar moet plaatsvinden. De Fed is er namelijk steeds zekerder van dat de Amerikaanse economie volgend jaar mooie groei van 3 procent zal laten zien, dat de werkloosheid verder daalt en dat de inflatie uiteindelijk ook weer op peil komt.
9.Beetje dimmen met de kritiek op Frankrijk, want dat zet de toekomst van de euro op het spel. De Franse minister van Financiën Michel Sapin heeft tegen de Britse krant Financial Times gezegd dat hij bezorgd is over de harde toon in Duitsland over Frankrijk. “Men moet er goed op letten hoe buiten [Frankrijk] gesproken wordt over Frankrijk,” aldus Sapin, die er aan toevoegde dat als u “geen respect toont”, extreme partijen er baat bij hebben. Daarmee doelt Sapin op Front Nationale van Marine Le Pen, die beloofd heeft Frankrijk linea recta uit de euro te halen en de eerste (maar waarschijnlijk niet de tweede) ronde van de presidentsverkiezingen zou winnen.
10.De stemming op de beurzen is negatief en de meeste Europese indices verliezen rond de 1 procent. De forse verliezen in Athene en Shanghai lijken voor terughoudendheid te zorgen. Beleggers kijken vandaag nog uit naar een toespraak van ECB-bestuurslid Peter Praet, die na het slot van Europa zal spreken. Praet is lid van het ECB-triumviraat, samen met Draghi en vice-president Constancio. Dat klinkt stoer, maar is het niet. De andere drie ECB-bestuursleden zijn naar verluidt namelijk in opstand gekomen en hebben tegen Draghi gestemd in december.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl